Tips och tankar när du skall inreda ditt sovrum

Ett sovrum kan vara husets eller lägenhetens absolut viktigaste rum. Här gäller det att tänka till och ge dig själv ett avslappnat och rofyllt rum. Det är här du skall återhämta dig och vila under nattens timmar och rent vetenskapligt ökar hela tiden sömnens betydelse för vår hälsa och vårt välbefinnande. Vi skall ge några tips och tankar som är bra att ha med dig när du planerar att göra om ditt sovrum. Är du inte ensam är det väldigt viktigt att ni blir två i besluten, det är lika viktigt för båda att trivas, vila och sova gott på nätterna.

Läge, luft och ljud

Läget på sovrummet är inte alltid möjligt att göra något åt, du kanske bara har ett tillgängligt rum som kan användas till sovrum. Det skall dock sägas att ibland kan det rum som klassiskt kallas gästrum eller kontor passar bättre för sovrum än det oftast större rummet som räknas som sovrum. Vad gör det att gå över korridoren till garderoberna? Ett läge där solen kanske kommer åt på morgonen men lämnar rummet i fred för kvällen och därmed svalare. Ljuden utifrån är viktiga att avskärma så mycket som möjligt, men också ljuden från huset eller lägenheten i övrigt. Ventilation är alltid viktigt för att behålla ett friskluftsintag även nattetid.

Bästa rummet kan vara det finaste.

När du har valt det bäst lämpade rummet och bestämt dig för att jobba vidare på det så är det ljuset och mörkret som är de två viktigaste parametrarna. Ljuset bidrar till ett naturligt vaket tillstånd och kan dagsljus finnas med i bilden ger det absolut den allra bästa naturliga biologiska klockan, för den som vill följa dagsljuset och gå upp på morgonen. Mörkret är minst lika viktig för de flesta för att kunna koppla av och somna in. Att avskilja sig från det onaturliga ljus som gatlyktor eller strömmande trafik kan ge upphov till är viktigt. Väl täckande rullgardin eller textilgardiner som fyller samma funktion är att önska.

Praktiska lösningar ger ett lugnt och fridfullt rum.

Lägg lite energi på att hitta bra förvaringslösningar om det finns utrymme för det i rummet, för det är trevligt och avslappnat när alla kläder har sin plats och inte alltför mycket saker finns framme. Här kan du istället skapa en rofylld oas där dina favoritfärger speglas i sängkläder, sängramar och färgen på väggarna. Det kan vara ljusa eller mörka färger, det viktigaste är att färgerna ger dig ett lugn och en vilja att dra ner på tempot. Att krypa ner mellan fina lakan, ha en anpassad läsbelysning och en drös med de bästa böckerna som ligger på nattduksbordet och väntar – det är ett trevligt sovrum det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *